Hoe geef je een hond een pil: nuttige tips en methodes

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is soms een uitdaging om je hond een pil te geven. Als baasje is het belangrijk om te weten hoe je je hond een pil moet geven, maar het is gelukkig meestal vrij eenvoudig. Wat kan je doen om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen? Lees verder om te weten te komen wat dierenartsen aanraden.

Hoe geef je een hond een pil: De "gehaktbal" methode

Kleine zwartwitte hond likt een pil uit een hand.

Honden willen een pil vaak niet innemen omdat ze vinden dat hij niet lekker smaakt. Daarom kan je proberen de pil samen met iets lekkers te geven, om je hond om de tuin te leiden.

Als de dierenarts zegt dat de medicatie met voedsel mag worden toegediend, kan je de capsule of het tablet verbergen in een zelfgemaakte snack. Gebruik voer uit blik, gekookt mager vlees, kaas, pindakaas of ander kneedbaar voedsel waar je hond dol op is en maak een gehaktbal, kaasballetje of pindakaassnack rond de pil. De dierenarts of de lokale dierenwinkel heeft misschien ook speciaal samengestelde hondensnacks om pillen in te verbergen.

Hondenvoer uit blik of gekookt mager vlees zijn ideaal voor het toedienen van een pil, aangezien pindakaasballetjes en andere snacks tot overgewicht kunnen leiden. Denk er wel aan dat je beter geen rauw vlees kan gebruiken, aangezien dit gezondheidsrisico's met zich meebrengt, zoals salmonella. 

Veel honden zullen de eerste gehaktbal dankbaar accepteren. Daarom is dit de eenvoudigste manier om een pil oraal toe te dienen. Aan meer wantrouwende honden geef je eerst een gehaktbal zonder pil om hun vertrouwen te winnen; daarna kun je er eentje geven waaraan de pil is toegevoegd.

Als het niet kan met voedsel

Als je hond je doorheeft en de pil niet accepteert, of als de pil niet met voedsel mag worden ingenomen, is het nodig om de zaak in eigen handen te nemen — letterlijk. Volg de volgende stappen:

  1. Gebruik bij de eerste pogingen een snack in plaats van een pil. Bij bijzonder nerveuze honden kan het helpen om herhaaldelijk te oefenen met een snack en ze continu te prijzen; zo raken ze eraan gewend.

  2. Ga naast je hond staan en zorg ervoor dat jullie allebei dezelfde kant op kijken. Plaats de snack vervolgens in je dominante hand.

  3. Plaats je niet-dominante hand op de bovenkaak van je hond, met de duim aan de ene kant en de vingers aan de andere, en trek met je dominante hand de onderkaak naar beneden. In die hand heb je ook de snack. De bek van een hond opent zich als de onderkaak naar beneden beweegt, dus probeer niet om de bovenkaak omhoog te trekken.

  4. Plaats de snack dicht bij de wortel van de tong. Je moet je hand eventjes losmaken van de onderkaak om de snack achter op de tong te leggen, dus wees snel. Je hand bevindt zich hierbij even in de bek van je hond, dus het is mogelijk dat hij je tijdens deze manoeuvre bijt – wees voorzichtig! Deze manier is bedoeld om je hond zich te laten ontspannen. Hij leert dat dit geen vreselijke ervaring is en dat het beter is als hij meewerkt. Als deze eerste stappen een uitdaging vormen, kan je blijven trainen met snacks — of met normaal hondenvoer — zodat je hond leert om zonder tegenstribbelen een pil in te nemen.

  5. Als jij en je hond de 'open de bek en krijg een snack'-manoeuvre volledig beheersen, is het tijd voor het belangrijkste gedeelte: het vervangen van de snack door de pil. Indien mogelijk plaats je de pil aan de achterkant van de tong, zo dicht mogelijk bij de wortel.

  6. Geef je hond altijd complimentjes en een snack wanneer hij de medicatie heeft ingenomen.

Omdat voor deze techniek wat meer vaardigheid nodig is, is het een goed idee de dierenarts te vragen een demonstratie te geven voor je het zelf probeert. Zodra je de pil in de bek hebt gelegd, probeer je deze zo goed mogelijk gesloten te houden door je dominante hand snel weer op de onderkaak te plaatsen. Als je op zijn neus blaast en zachtjes over zijn nek aait, stimuleer je het doorslikken. De meeste honden likken aan hun neus wanneer ze een pil hebben doorgeslikt. Als je hond geen duidelijk teken geeft, houd je hem een tijdje in de gaten en kijk je of hij de pil niet uitspuugt.

Andere vormen van medicatie

Als je hond nog steeds zijn pil niet inneemt, kan je andere vormen van medicatie proberen. De dierenarts kan bijvoorbeeld vloeibare medicijnen voorschrijven. Vloeistoffen kunnen met een spuit (of een bij de medicatie gevoegde druppelaar) achter in de bek worden toegediend door de punt van de spuit via de zijkant bij de achterste tanden naar binnen te duwen. Bij vloeibare medicatie kun je je ook richten op de wangzak. In de Merck Veterinary Manual wordt uitgelegd dat je de kop van je hond een beetje naar boven gericht kan houden om morsen te voorkomen — dit is ook erg belangrijk wanneer je je hond een pil geeft. 

Als je moeite hebt medicijnen toe te dienen, is het belangrijk hier open en eerlijk met de dierenarts over te praten. Hij kan dan het behandelplan van je hond zo aanpassen dat jullie allebei ontspannen en gezond blijven. Ook als hij geen andere vorm van het medicijn kan voorschrijven, heeft hij misschien tips die hij met je kan delen.

Als je in het verleden problemen hebt gehad met het toedienen van medicijnen, kan je deze stappen volgen als je je hond een pil moet geven.

Over de auteur

Dr. Laci Schaible

Dr. Laci Schaible

Laci Schaible, DVM, MSL, CVJ, is dierenarts voor kleine dieren en schrijft over diergeneeskunde. Zij heeft talrijke prijzen gewonnen voor haar inzet voor de educatie van huisdiereigenaren en wordt beschouwd als een vooraanstaand veterinair telegezondheid expert.

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten